Firmele deja înfiinţate nu sunt obligate să-şi schimbe certificatul de înregistrare pentru EUID

 

Firmele care se vor înfiinţa după data de azi vor primi automat certificate de înregistrare care conţin şi codul EUID, iar firmele deja înfiinţate nu sunt obligate să-şi schimbe actele de înregistrare existente.

Începând de azi, 7 iulie 2017,  Registrul Comerțului va atribui pentru toate entităţile înregistrate prin ONRC un nou cod de înregistrare - EUID.
EUID este un cod de identificare la nivel european, suplimentar faţă de cele deja existente la nivel naţional, repectiv:
- Cod unic de înregistrare (CUI)
- Număr de ordine în Registrul Comerţului
(indicativul J – persoane juridice, F- persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, C-  societăţi cooperative)

Codul EUID va fi evidențiat în cuprinsul certificatului de înregistrare emis de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale.

Entităţile care se vor înfiinţa după data de 7 iulie vor primi certificatul de înregistrare care va conţine automat şi codul EUID. Celelalte entităţi, înfiinţate înainte de 7 iulie 2017, nu sunt obligate să-şi preschimbe certificatul de înregistrare existent.
În cazul în care doresc acest lucru, au posibilitatea să solicite în mod expres emiterea unui nou certificat de înregistrare conținând și identificatorul unic la nivel european – EUID prin completarea și depunerea cererii de înregistrare (formular – tip) la care vor atașa vechiul certificat de înregistrare. De asemenea, acesta poate fi eliberat odată cu înregistrarea altor mențiuni în registrul comerțului, potrivit Informării de presă ONRC.

Prin EUID, entităţile din România şi din celelalte state membre UE  vor fi identificate la nivel european iar datele din Registrele Comerţului din fiecare ţară vor fi interconectate.
Informaţiile vor fi disponibile pe portalul european e-Justice.

Noul cod de identificare a firmelor la nivel european va fi recunoscut oriune  în Europa.
EUID va cuprinde:
•  elementul de identificare al României,
•  elementul de identificare al registrului național,
•  numărul persoanei din registrul respectiv
•  alte elemente pentru a elimina erorile de identificare (dacă este necesar).

Despre EUID am mai scris aici