Firmele scapă de impozitul pe cifra de afaceri

Executivul renunţă la introducerea impozitului pe cifra de afaceri, după cum reiese din declaraţia Premierului:

"Am reiterat foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce privește sistemul financiar-fiscal și că, din tot ce înseamnă simulările noastre de acum și așteptările noastre, vom rămâne în ținta de deficit de 3%"extras Agerpres.

Astfel, Guvernul renunţă, cel puţin momentan, la iniţiativa înlocuirii impozitului pe profit cu un impozit progresiv pe cifra de afaceri, planificat iniţial pentru 1 ianuarie 2018.

Specialiştii în fiscalitate şi mediul de afaceri au contestat această iniţiativă legislativă care ar  fi descurajat şi blocat investiţiile, ar fi dus la evaziune fiscală şi chiar la desfiinţarea multor companii. Investiţiile ar fi fost afectate în măsura în care cheltuielile cu amortizarea deveneau nerelevante. La fel, cât timp cheltuielile ar fi fost "irelevante fiscal",  contribuabilii ar fi putut deveni dezinteresaţi în a primi facturile de cheltuieli (în mod deosebit neplătitorii de TVA). De asemenea, contribuabili ar fi putut fi tentaţi să-şi diminueze cifra de afaceri prin nedeclararea reală a valorii serviciilor oferite sau prin oricare alte metode de nefiscalizare.

Totuşi, principalul criteriu în renunţarea la introducerea acestui impozit a fost faptul că vine în contradicţie cu dispoziţiile legislaţiei europene. Directiva 2006/112/CEE a Consiliului Uniunii Europene privind sistemul comun al TVA nu permite impozit pe cifra de afaceri, altul decât taxa pe valoare adăugată. O derogare de la această dispoziţie  este însă  permisă numai întreprinderilor mici.